Bilde av Stig Morten Nygård
Stig Morten Nygård Daglig leder smn@hagland.com 52 70 12 99 911 88 660
Lillian Grønnestad Nestleder og autorisert regnskapsfører lg@hagland.com 52 70 12 73 906 72 722
Besøksadresse Smedasundet 97B 5525 Haugesund
Postadresse Postboks 98     5501 Haugesund
Åpningstider Man-fre: 08-16
Kontakt oss - vi svarer deg raskt
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Ernst by Ernst – profilintervju

Midt i Haraldsgata i Haugesund sentrum finner du et hus ikledd blåmalt treverk. Her har butikken Ernst by Ernst holdt hus siden oppstarten i 2016, hvor gründer og daglig leder Andrè Ernst Grønås nærmest har blitt fast inventar.

I Hagland Finans er vi opptatt av å hjelpe oppstartsbedrifter som Ernst by Ernst med å lykkes, hvor vi har vært regnskapsfører siden etablering. Vi tilbyr derfor veiledning til alle typer oppstartsbedrifter – i et forsøk på å øke antallet som forblir levedyktige. På denne måten håper vi at vi kan være med på å gjøre en forskjell, slik at flere av de som tør å satse kan fortsette å tilføre et bredt utvalg av unike produkter i byen vår, nøyaktig som Andrè gjør gjennom Ernst.

Hagland Finans - vi hjelper oppstartsbedrifter som Ernst by Ernst med å lykkes

Hagland Finans – vi hjelper oppstartsbedrifter som Ernst by Ernst med å lykkes

Fra skisseblokk til unik produktmiks

I likhet med andre nisjebutikker finner du Ernst by Ernst som en del av den langstrakte gågaten vår, hvor butikken har holdt hus siden oppstarten for godt og vel et par år siden.

Allerede fra utsiden kan øynene hvile på tidløse herreklær som står utstilt i vinduene. Med det samme man trår inn i lokalet blir en omringet av plagg som nærmest lukter av kvalitet – noen er nøye brettet, mens andre er pent opphengt. Et gulvteppe tar en videre med innover i lokalet og opp til et slags kreativt platå. Her blir en arbeidspult dekket med skisseblokker raskt synlig. En veloursofa er ellers plassert langs vindusrekken for ekstra trivelige kundebesøk, eventuelt for folk som kommer ens ærend for litt uhøytidelig «kaffeslabberas». Sofahjørnet fremstår som et populært samlingspunkt, hvor Ernst på tidspunktet har selskap av et par kamerater. Også hunden Cosette ser ut til trives godt med å leve i en slags symbiose sammen med sin eier i butikken.

Ernst forklarer hvordan tanken med butikken var at det skulle være en midlertidig «pop-up store», og at produkter fra Ernst i hovedsakelig var tenkt at skulle tilbys gjennom nettbutikken:

Dette endret seg da jeg fikk muligheten til å fortsette her, og når det viste seg at salget i butikk gikk bedre enn på nett. Nå er planen å bli værende her, men med økt satsning på nett.

Hos Ernst by Ernst skisseres produkter som etter hvert også kan kjøpes i butikken

Hagland Finans – hos Ernst by Ernst skisseres produkter som etter hvert også kan kjøpes i butikken

Hverdagsstil da – og nå

Men til tross for valget om å gjøre pop-up storen til en fast butikk, er det selvfølgelig fremdeles mulig å handle varer gjennom nettsidene. Disse avslører også filosofien rundt Ernst by Ernst, som samstemmer godt med hvordan Ernst selv forklarer tanken bak merkevaren:

Hvordan vi kler oss er en refleksjon av hvordan vi presenterer hvem vi er til verden. Morfar kledde seg alltid pent, og hans stil var en del av han som person. Dette er en mentalitet jeg synes er trist at har forsvunnet i dag.


Ernsts morfar, Mogens Christian Ernst, er altså den største inspirasjonskilden til merkevaren. Han jobbet hjemmefra i Danmark som revisor, men til tross for at han ikke trengte å forlate huset for å ta fatt på arbeidsdagen hindret ikke det han i å kle seg pent – gjerne med presset dress og slips.

Ernst forteller nærmest lengtende om «de gode, gamle dager» knyttet til hverdagsstil, som han selv er for ung til å ha tatt del i:

Før i tiden var det mye mer vanlig, nesten obligatorisk, å kle seg opp til arbeidsdagen. Stilen ble gjerne en del av ens identitet, og det er nettopp dette jeg har lyst til at folk skal kunne uttrykke gjennom plagg fra Ernst.


Ernst er inspirert av sin morfar, som var opptatt av å kle seg pent til en hver anledning

Hagland Finans – Ernst er inspirert av sin morfar, som var opptatt av å kle seg pent til en hver anledning

Det sies at hos Ernst by Ernst tas eleganse tilbake til hverdagsstilen. Og selv fremstår Ernst som en maskot for dette budskapet der han sitter i et jobbantrekk som nærmest er den perfekte blanding mellom casual, elegant og trendy – hvor et par gule briller setter selve prikken over i´en. Hans beste råd når det kommer til klesstil er å gjøre som morfaren – å ha sin egen tvist på det:

Bruk din egen intuisjon og kreativitet til å gjøre noe som er individuelt og som representerer deg. For all del – ikke følg massen.


Fra Paris til Haugesund

Ernst forklarer at han alltid har vært interessert i klær, og spesielt det å kunne «trikse og mikse» ulike farger, stoffer, teksturer og stiler. Han blander gjerne dyrt og billig, og har også gjenbruksplagg i sin egen garderobe.

Interessen kommer nok delvis fra teatertiden og kostymene vi brukte der. Ved å variere små detaljer kan antrekket pyntes opp eller ned, som igjen endrer karakter og holdning. For meg er det viktigste at antrekket fremstår som gjennomtenkt. Dette er også noe jeg synes er kjempegøy å hjelpe andre med – å gi tips og råd til kombinasjoner som gjør at folk føler seg komfortable i det de kler seg i.


Produktene fra Ernst by Ernst er ment til å kunne mikses for ulike uttrykk

Hagland Finans – produktene fra Ernst by Ernst er ment til å kunne mikses for ulike uttrykk

Og ikke uforståelig, synes Ernst det er stor stas når også andre enn han selv viser frem produkter fra Ernst by Ernst. Han har blant annet fått oppleve å se sin egen merkevare pryde TV-skjermen på Senkveld, i tillegg til at Ernst-produkter stadig dukker opp i sosiale medier:

Det at kunder viser frem klærne de har kjøpt gjør meg ekstremt ydmyk!


Ernst har altså klart det mange tenker på som bortimot umulig – å bygge opp en etter hvert velkjent merkevare helt fra bunn – hovedsakelig basert på egen interesse og motivasjon. Det bør imidlertid nevnes at Ernst har danske aner, og danskene er jo tross alt kjent for å ha dette med design i blodet. Men dette satt til side; uten tidligere butikkerfaring og i et tøft marked, var Ernst en vel bevart hemmelighet i lang tid:

Det gikk ett år med planlegging, hvor det kun var min samboer og en kompis som visste om Ernst.


Som en del av planleggingen dro Ernst til Paris for å skaffe seg et nettverk å spille videre på:

Jeg reiste til Paris for å dra på arrangementer og komme i kontakt med folk. Resultatet ble at jeg fikk booket møter med personer som fremdeles er viktige for produksjonen i dag. For å få til dette måtte jeg bløffe på meg et helt annet volum av varer enn hva jeg hadde planer om å gå til innkjøp av – men det var det som måtte til der og da.


Det er liten tvil om at Ernst er uredd som person. Etter et år med planlegging var han klar for å fortelle omverdenen om prosjektet han hadde satt i gang, hvor reaksjonene var varierende:

De fleste syntes det var dritkult. Det er alltid noen skeptikere også, noe som egentlig bare er gøy.


En ekte sentrumspatriot

I dag er Ernst vel tilbake fra Paris. Realiteten er at Ernst by Ernst befinner seg i Haugesund sentrum – et sentrum som er kjent for å være utfordrende å drive butikk i. Det er nok få byer her i landet hvor sentrumsdiskusjonen sitter like løst som det den gjør blant haugesundere.

Ernst er det vi trygt kan kalle en av byens sentrumspatrioter. Ikke bare driver han butikken sin i byen, men han sitter også i styret til sentrumsforeningen. Han er derfor både opptatt av, og vant til, å diskutere utfordringene knyttet til sentrum:

Jeg lever og ånder for Haugesund sentrum, og vier mye tid til arbeid knyttet til dette. Sentrumsdiskusjonen er der, og det er en diskusjon alle burde engasjere seg i. Den er like relevant for familier å ta opp ved middagsbordet, som den er for oss som jobber her.


Denne diskusjonen skal bidra til å øke bevisstheten rundt sentrumstilbudet, i håp om at det kan være med på å gjøre en forskjell for butikkene – som jo faktisk skiller seg ut ifra de man finner på sentrene:

Vi kan by på nisjebutikker som ikke finnes på sentrene. Flere av butikkene finnes heller ikke i Stavanger, Bergen eller andre storbyer, og kunder kommer derfra i ens ærend i helgene. Men vi kan ikke være i sentrum hvis det ikke er «nok folk i gata» – også i ukedagene.

Som sentrumspatriot er Ernst opptatt av et mer levende Haugesund sentrum

Hagland Finans – som sentrumspatriot er Ernst opptatt av et mer levende Haugesund sentrum

For Ernst har et mer levende sentrum blitt en hjertesak, hvor hans vilje til å drive i sentrum fremstår like viktig som innbyggernes vilje til å handle i sentrum:

Ernst by Ernst er en sentrumsbutikk! For meg hadde det aldri vært aktuelt at butikken skulle ligge på et senter. Men jeg er positiv til at Ernst-produkter skal kunne selges via andre butikker også.


«Det skal være en opplevelse å handle her»

En annen utfordring kan tenkes å være konkurransen mot lavpris-kjedene i bransjen. Ikke ukjent har prisen på klær blitt veldig billig opp igjennom årene, men dette ser ikke ut til å holde Ernst våken om nettene:

Vi byr på noe helt annet. Her kan vi ALT om plaggene – om designet, materialene, og produsenten. Kundene skal føle seg trygge på kjøpet sitt når de handler her. Vi er opptatt av å yte litt mer, og prioriterer ærlighet mot kundene fremfor å «selge bare for å selge». Dette, kombinert med den hyggelige atmosfæren, gir kundene en opplevelse som gjør at de stort sett kommer tilbake.


Hos Ernst by Ernst kan man forvente "det lille ekstra"

Hagland Finans – hos Ernst by Ernst kan man forvente «det lille ekstra»

Kundene kan også være trygge på at klærne er produsert i fabrikker som holder såkalte «grønne sertifikater», hvor varene hos Ernst nå produseres i slike fabrikker i Portugal og Italia. Det setter et kvalitetsstempel for merkevaren og produktene:

Vi serverer kundene våre med produkter hvor fokus ligger på kvalitet. Her er valg av riktige tekstiler og håndverk helt avgjørende, hvor kun det beste er godt nok.


Den store investorjakten

Det er ingen tvil om at det er kvalitet det handler om hos Ernst – hvor store volumsalg må vike for de beste kundeopplevelser og varer. Det setter sitt preg på likviditetssituasjonen, og gjør at Ernst kontinuerlig jobber med å skape et bedre fundament for Ernst by Ernst.

Vi må få ned produksjonskostnadene for å få opp marginene. Men da trenger vi volum – og det krever penger. Noe som igjen krever investorer.

Investorer i Ernst by Ernst vil tilføre verdi til Haugesund sentrum, regionen og norsk design

Hagland Finans – investorer i Ernst by Ernst vil tilføre verdi til Haugesund sentrum, regionen og norsk design

Til tross for en tøff situasjon er Ernst optimistisk når han forklarer at han tidligere har fått inn investorer bare på idéer. Nå derimot, kan han vise til konkrete produkter og resultater når han er på investorjakt:

Jeg føler virkelig at jeg har bevist at dette er «liv laga». Videre handler suksessen om å få muligheten til å vise dette frem, men da er jeg avhengig av å ha litt penger i bakhånd. Min erfaring er at det nesten er umulig for investorer å si nei dersom de har tro på prosjektet. Forutsatt at de har penger til å investere i det, selvfølgelig. De som investerer i Ernst vil tilføre noe som er av betydning til Haugesund sentrum, regionen og norsk design. Men jeg setter også krav til mine investorer – de må være noen jeg kan lære av og som jeg kan stole på. Ja, generelt sett kan jeg si at de bør være flinkere enn meg.


Videre forklarer Ernst at han har god nytte av regnskapsføreren sin når det kommer til Ernsts økonomi og spørsmål knyttet til dette:

Jeg er veldig glad i regnskapsføreren min. Hun er ryddig og har alltid kontroll, men er også et menneske som ikke kun bryr seg om tall og regnskap.


Og det er nettopp dette vi i Hagland Finans etterstreber; å vise at vi ønsker å være støttespillere for våre kunder og på denne måten bidra til utvikling av deres selskaper – i oppstartsfasen, så vel som etter at disse har vokst til å bli godt etablerte selskaper.


Et aktivt hus som en viktig del av Haugesund sentrum

Arbeidet med å bygge opp Ernst har vært altoppslukende, ifølge Ernst selv. Men selv om han har jobbet både dag og natt for å få dette til, har ikke det satt en stopper for stadig å jobbe med nye idéer i tillegg:

Jeg har mye på gang for tiden. Med en eier som spiller på lag, skal vi klare å gjøre dette lokalet til et aktivt hus som representerer en viktig del av Haugesund sentrums historie. Det er essensen i planene våre fremover.


Nærmere forklart utvides lokalet nå ned i kjelleren. Planen er at det skal kunne brukes av flere aktører – noe som skal tiltrekke flere kundegrupper. Lokalet vil altså gå fra å være en butikk fylt av produkter fra Ernst by Ernst, til et lokale som tilbyr en miks av merkevarer og konsepter:

Butikken vil suppleres med bl.a. interiørvarer, dameklær og accessories, hvor interiørdesigner Halvor Bakke er blant navnene som skal trekke flere til lokalet. I tillegg vil vi tilby konseptet «made to measure» for skreddersøm til kundene.

Ernst har store ambisjoner som vil kunne bidra et mer aktivt Haugesund sentrum

Hagland Finans – Ernst har store ambisjoner som vil kunne bidra et mer aktivt Haugesund sentrum

Slike gode idéer trenger vi flere av i byen vår, og det er beundringsverdig hvordan enkelte står på for å gjennomføre de – nettopp for at de ikke kun skal forbli idéer. Men Ernst er mindre raus mot seg selv enn hva han trenger å være, og gir i stedet mye av æren til gårdeier:

Hadde alle gårdeiere vært som Knut Henderson hadde det jaggu vært et bra sentrum. Han ønsker å få ting til å skje, og gir rom og muligheter for at Ernst by Ernst kan etablere seg og fortsette veksten.


Hvem av de to som fortjener mest honnør for arbeidet de gjør for Haugesund sentrum er ikke godt å si, men det ruver liten tvil om at Ernst er stappfull av kjærlighet til butikken sin og sentrum generelt. Og sammen skal de altså bruke det sjarmerende huset som en del av sin større plan om å tiltrekke flere mennesker til sentrum – alle dager i uken.

I dét bunnen av kaffekoppen har rukket å bli synlig, streifer tanken meg: er det én person som ville vært stolt over hva barnebarnet har klart å gi livets rett i vår lille by, ville det nok ha vært Ernsts morfar.


Skrevet av Monica Bårdsen