Bilde av Stig Morten Nygård
Stig Morten Nygård Daglig leder smn@hagland.com 52 70 12 99 911 88 660
Line Våge Håvardsen Assisterende daglig leder / Statsautorisert regnskapsfører lvh@hagland.com 52 70 12 73 908 69 105
Besøksadresse Smedasundet 97B 5525 Haugesund
Postadresse Postboks 98     5501 Haugesund
Åpningstider Man-fre: 08-16
Kontakt oss - vi svarer deg raskt
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Hva påvirker kostnaden på regnskapstjenester for din frisørsalong?

Mange lurer på hva en regnskapsfører bør koste. Det er ikke noe fasitsvar på dette, og det er veldig fort gjort å sammenligne epler og bananer. Jeg vil her forsøke å fortelle deg litt om hvilke faktorer som påvirker prisen for en regnskapsfører til din frisørsalong.

Orden og system i regnskapsbilagene letter arbeidshverdagen for din regnskapsfører.

Det er tre viktige faktorer som vil påvirke kostnaden til regnskapsfører:

  • Egenarbeid (arbeidsdeling)
  • Orden i bilag og dokumentasjon
  • Automatisering

Egenarbeid gjennom arbeidsdeling

Arbeidsdeling eller “egenarbeid” handler om hvilke oppgaver regnskapsfører skal gjøre og hvilke oppgaver du selv gjør som eier eller daglig leder i en frisørsalong. Dette er kanskje det som påvirker prisen mest. En regnskapsfører koster stort sett det samme uavhengig av regnskapsfirma, så dersom du ønsker å få ned denne kostnaden må du få redusert tiden regnskapsføreren bruker på ditt regnskap. Det løser du enklest ved å gjøre mer av jobben selv og levere fra deg et ryddig regnskapsgrunnlag til regnskapsfører.

Orden i regnskapsbilagene gir lavere regnskapskostnader, mens rot og manglende regnskapsbilag vil fordyre regnskapskostnadene.


Er du av typen som leverer alle bilag til regnskapsfører og ikke gjør noe selv? Kanskje kommer du med krøllete papirer i en plastpose, og stadig mangler bilag? Da har du sannsynligvis høye kostnader til regnskapsfører. Har du derimot orden i alle bilag og ingenting mangler, tar det kort tid for regnskapsfører å føre. Man har også de som fører mye av regnskapet selv og bare trenger litt hjelp til avstemming og årsoppgjøret. Da blir det mindre arbeid for regnskapsfører og honoraret blir deretter.

Digitalisering og arbeidsdeling av regnskapet

Det finnes også mange nettbaserte regnskapssystem på markedet i dag hvor det enkelt for deg som næringsdrivende å utføre oppgaver selv – man jobber i praksis på samme systemet som regnskapsfører. En såkalt arbeidsdeling mellom deg og regnskapsfører.

Dersom du vurderer å gjøre mer av arbeidet selv, er det viktig at du tar en selvevaluering. Vurder hvorvidt du har den nødvendige kunnskapen, interessen og tid til å kunne gjøre dette selv. Her er det viktig å huske at det ofte vil ta mer tid å finne ut av og rette opp andres feil, enn det ville gjort for regnskapsfører å gjøre regnskapet riktig fra starten av.

En annen ting er generell orden og rutiner i virksomheten, at fakturaer blir betalt regelmessig og ikke dobbelt eller med feil beløp (eller ikke i det hele tatt). Ofte er dette enkle ting som likevel har lett for å skli ut og skape merarbeid og derav økte kostnader.

Automatisering av regnskapsarbeidet i samarbeid med din regnskapsfører vil gi utslag i spart tid, og økt lønnsomhet for din frisørsalong.


I dag finnes det også gode muligheter for å automatisere mye av regnskapsarbeidet. Leverandørene kan sende faktura elektronisk direkte til regnskapssystemet, kassen kan integreres og automatisk sende alle inntektsopplysninger til regnskapssystemet, betalinger av faktura kan gjøres automatisk fra regnskapssystemet uten at du må logge inn i nettbanken mv. Alt dette er løsninger som vil kunne spare deg for mye tid som du heller kan bruke på inntektsbringende frisørarbeid.

Som nevnt innledningsvis vil de overnevnte faktorene ha betydning for regnskapskostnadene i ditt selskap. Hvilken løsning som er den beste for den enkelte salongeier vil selvfølgelig være individuelt.

Ønsker du å få mer kontroll og innsikt i din frisørsalongs økonomi? Ta kontakt med meg, sammen kan vi komme frem til en løsning som er skreddersydd til din salongdrift.

Husk at oversikt og kontroll over økonomien er svært viktig for din frisørsalongs vekst og fremtid.

/Frisør-økonomen – Bente