Bilde av Stig Morten Nygård
Stig Morten Nygård Daglig leder smn@hagland.com 52 70 12 99 911 88 660
Line Våge Håvardsen Assisterende daglig leder / Statsautorisert regnskapsfører lvh@hagland.com 52 70 12 73 908 69 105
Besøksadresse Smedasundet 97B 5525 Haugesund
Postadresse Postboks 98     5501 Haugesund
Åpningstider Man-fre: 08-16
Kontakt oss - vi svarer deg raskt
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Julegaver til ansatte

Julen nærmer seg, og forventninger omkring julebord og julegaver er tilstede. Har du planer om å gi dine ansatte en ekstra påskjønnelse for deres innsats i år? Usikker på hvilke regler som gjelder i forbindelse med julegaver til ansatte? Jeg har listet opp hva som er gjeldende for inntektsåret 2018


 Julegaver til ansatte kan være en fin måte å vise at du setter ekstra stor pris på frisørenes innsats, og at de står ekstra på for salongen og kundene i førjulstiden. Husk at dine ansatte er salongens viktigste ressurser for at din frisørsalong skal være et sted hvor kundene ønsker å komme tilbake til. Et sitat jeg liker veldig godt er;

Take Care of Your Employees and they`ll Take Care of your Customers


Ikke mange ord, men de utgjør likevel en stor forskjell for din frisørdrift.

Dersom du som arbeidsgiver er i tvil om hvilke regler omkring fradrag og skatt som gjelder for julegaver til ansatte, har jeg listet opp gjeldende regler for 2018 nedenfor.

Skattefritak for bagatellmessige julegaver

Små gaver, som for eksempel konfekt, en rimelig flaske vineller lignende gaver som utgjør bagatellmessig verdi vil ikke væreskattepliktig for verken deg som arbeidsgiver, eller dine ansatte.

Skulle du ønske å gi kunder, leverandører eller andre forretningsforbindelser gaver gjelder en fastsatt en sats for 2018 på kroner 260,- per person. Her er det heller ingen skatteplikt for noen av partene.

Julegaveregelen

Dersom du ønsker å gi en større gave til dine ansatte, er det en såkalt julegaveregel som er gjeldende. Denne innebærer at arbeidsgiver kan gi gaver o.a. oppmerksomhet inntil 1000 kroner per ansatt i løpet av et inntektsår. Gaven kan ikke bestå av penger. Her er skattefritaket litt annerledes enn ved mindre gaver. Forutsetningen for at gaven skal være skattefri for de ansatte, er at arbeidsgiver ikke krever skattefradrag. Fra og med inntektsår 2019, vil denne forutsetningen fratre.

Gaver eller pengebeløp til ansatte utover størrelsen som er listet opp over, er selvfølgelig fullt mulig. Forskjellen vil være at disse gavene vil ansees som lønn, det vil si at verdiens gave/pengebeløp vil være grunnlag for skatter og avgifter som gjelder for ordinær lønn.

Merverdiavgift

For varer som anskaffes til bruk i din frisørsalong har du som regel fradragsrett for inngående moms. Mens for innkjøp av gaver vil du derimot IKKE ha fradrag for inngående merverdiavgift.

Et unntak er gaver av bagatellmessig verdi. Dersom gaven ikke er over 100 kroner inklusiv moms, vil du få fradrag på inngående merverdiavgift.

Andre spørsmål knyttet til julegaver? Ta gjerne kontakt med meg!

/Frisør-økonomen – Bente!