Bilde av Stig Morten Nygård
Stig Morten Nygård Daglig leder smn@hagland.com 52 70 12 99 911 88 660
Line Våge Håvardsen Assisterende daglig leder / Statsautorisert regnskapsfører lvh@hagland.com 52 70 12 73 908 69 105
Besøksadresse Smedasundet 97B 5525 Haugesund
Postadresse Postboks 98     5501 Haugesund
Åpningstider Man-fre: 08-16
Kontakt oss - vi svarer deg raskt
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Reise i forbindelse med frisørmesse eller kurs?

Dersom du eller en av dine ansatte skal reise i forbindelse med frisørmesse eller kurs, bør du som arbeidsgiver ha kontroll over gjeldende satser og fradrag for kost, losji og reise.

Frisør-økonomen – skal du reise i forbindelse med en frisørmesse eller kurs?

Du som arbeidsgiver kan bruke det du ønsker til diett og reisekostnader

I utgangspunktet står du som arbeidsgiver fritt til å bruke så mye du vil til diett og reisekostnader i forbindelse med kurs og frisørmesser. Det du likevel skal være klar over, er at det finnes ulike begrensninger og satser dersom du ønsker at utleggene skal være skattefrie. Det gjelder for deg som frisøreier, selskapet og dine ansatte.

Her er det ikke alltid like enkelt å orientere seg om hvilke regler og satser som gjelder, ettersom det er stadige endringer fra skattedirektoratet. Et tips er å avklare med dine ansatte på forhånd hva som er gjeldende for deres bedrift når dere er på reise i forbindelse med frisørkurs/-messer.

Innstrammede dagsatser på diett i 2018

I slutten av 2017 ble det foreslått innstramminger for døgnsatser på diett. Disse trådte i kraft i 2018, hvor blant annet døgnsatsene på måltider i forbindelse med overnatting ble redusert fra kr. 733 (2017) til kr. 569 (2018) per dag. Dersom frokost er inkludert på hotell vil denne døgnsatsen reduseres med 20 %, og det er også greit å vite at om det gjelder kurs uten overnatting vil satsene reduseres ytterligere. Da er det antall timer den ansatte er borte fra hjemmet som er avgjørende for verdien av døgnsatsen.

Dagsats-beløpene avhenger av flere faktorer

La oss se på to ulike scenarier: 

  1. I scenario 1 kan vi anta at en ansatt reiser på frisørmessen i Sandnes – som jo er like rundt hjørnet. Vedkommende reiser med privat bil fredag kveld, og bor på hotell til søndag. Frokost er inkludert på hotell. Skattefri sats for kjøring er 3,5 kr pr. km (skattepliktig 3,9 kr. pr.km).

    Frisørmesse Sandnes med 2 overnattinger:

    Døgnsats for kost: kr 569 * 2 dager = kr. 1 138
    Fratrekk for frokost 2 dager (kr. 1 138 * 20 %) = kr. – 228 
    Kjøring med privat bil 90 km t/r (90km * kr. 3,5) = kr. 315 
    Sum skattefritt utlegg: kr. 1 225 

    Eventuelle utgifter i forbindelse med parkering, ferge-/bompengeavgift som er dokumentert i form av kvittering vil heller ikke gi grunnlag for skattetrekk.

    Gitt at du som arbeidsgiver tilbyr de ansatte mer enn de fastsatte satsene, vil beløpet som overstiger disse være grunnlag for skatt for dine ansatte og arbeidsgiveravgift for selskapet. Dersom vi antar at dere har en avtale hvor den ansatte får kr. 2000 for begge dagene tilbragt på frisørmessen, vil regnestykket da bli seende slik ut:

    2 000 kr. – (skattefrie satser kr. 1 138 – kr. 228) = kr. 1 090.
    Dette beløpet betraktes som lønn, og er dermed grunnlag for skatt i selskapet og for den ansatte.

  2. I scenario 2 kan man anta at kursets varighet gjør at man er borte fra hjemmet i mindre enn 6 timer. Da gis det ikke skattefritt fradrag for mat og drikke i det hele tatt. Er reisefraværet derimot fra 6 – 12 timer gis det skattefri sats på kr. 297 per 2018, og for varighet over 12 timer er satsen på kr. 552.

    Samme regler som beskrevet over gjelder – dersom du som arbeidsgiver blir enig med den ansatte om å spise etter regning på restaurant og beløpet overstiger satsen, vil det overskytende beløpet av denne satsen gi skattegrunnlag.

NB! Dersom arbeidsgiver velger å dekke kost etter regning er ikke dette skattepliktig for den ansatte dersom den ansatte er på reise. Navn, formål og arrangement må påføres kvitteringene.

Husk å avklare med dine ansatte

For å unngå misforståelser blant dine ansatte vil jeg igjen anbefale at du avklarer hva som er gjeldende regler hos dere når de er på reise i forbindelse med frisørkurs eller frisørmesser – og at dette gjøres før den ansatte reiser. 

Ikke nøl med å ta kontakt om du er usikker på forhold knyttet til gjeldende satser og fradrag for kost, losji og reise!

/Frisør-økonomen – Bente