Bilde av Stig Morten Nygård
Stig Morten Nygård Daglig leder smn@hagland.com 52 70 12 99 911 88 660
Line Våge Håvardsen Assisterende daglig leder / Statsautorisert regnskapsfører lvh@hagland.com 52 70 12 73 908 69 105
Besøksadresse Smedasundet 97B 5525 Haugesund
Postadresse Postboks 98     5501 Haugesund
Åpningstider Man-fre: 08-16
Kontakt oss - vi svarer deg raskt
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

En eier og en leier i samme frisørsalong

Jeg tok turen innom til to av våre kunder, Vigdis og Elianne som driver frisørsalongen Cut`n Color i Haugesund. Salongen ble etablert i 1994, og eies av Vigdis. 

Elianne har siden 2014 leid frisørstol hos Vigdis. I praksis betyr dette at begge er selvstendig næringsdrivende. Vigdis er eier, mens Elianne leier. I storbyene er det langt mer vanlig å leie stol i frisørsalonger, enn det er i mindre byer.

Frisør økonomen – hos salongen Cut`n Color ligger alltid fargekartet klart for fargekonsultasjon.

Effektive frisører

Når jeg kommer inn i salongen Cut`n Color er begge frisørene i full sving med kunder som klippes og farges. Vi får likevel tid til å ta en prat innimellom fargene. Frisører er jo kjent for å være effektive og, og ikke minst like pratsomme.

Inne på bakrommet, som fungerer både som lager, pauserom og kontor, har Elianne begynt å se over prislisten. De vurderer å foreta en prisøkning. For meg som økonom er det selvfølgelig kjekt å se at vi har slike fornuftige kunder som følger dagens prisvekst, og justerer sine priser i henhold til dette.  

Prising av tjenester

Selvfølgelig er det ikke til å unngå at det blir litt økonomisk veiledning i forbindelse med denne prisjusteringen. Noen tips og beregninger blir derfor diskutert oss imellom. Det er selvfølgelig i min interesse at kundene har en sunn inntekstvekst. Vigdis på sin side er ønsker å ikke øke prisene for mye.

Vi ønsker tross alt ikke å skremme bort kundene med for stive priser.
Kundene kan være følsomme for dette, og jeg opplever at de er prisbevisste. Vi frisører er nok ikke så gode på å ta oss godt nok betalt, tilføyer Vigdis. 

Prisnivå

På bakgrunn av dette har de derfor valgt å ligge på det de anser som et fornuftig prisnivnivå, sammenlignet med andre frisørsalonger. Begge ønsker at kundene skal ha råd til å unne seg litt luksus i hverdagen.

I tillegg til dette er de også opptatt av å ha en salong hvor kundene føler seg hjemme, og et sted de ønsker å komme tilbake til. Til tross for at det er mange andre frisørsalonger i Haugesund, så ser de ikke på andre frisører som direkte konkurrenter. Kundene har gjerne ulike preferanser og velger sine frisører og salonger etter dette. Vigdis og Elianne har en jevn strøm av sin faste kunder som kommer innom salongen. Og selvfølgelig er nye kunder alltid velkomne!

Utleie av frisørstol

Vigdis forteller at å leie ut frisørstol, var et bevisst valg fra hennes side for fire år siden. Etter flere års drift hadde hun behov for en samarbeidspartner som hun kunne dele ansvaret omkring frisørdriften sammen med. Hun anså derfor utleie av frisørstol som et langt mer gunstigere valg, fremfor å ansette en frisør.

Med dette som utgangspunkt har de derfor i dag et felles ansvar omkring frisørdriften, både når det gjelder åpningstider, varebestilling etc. Begge synes det er godt å vite at hjulene holdes i gang på salongen dersom en av dem har behov for en fridag, ferie eller reiser på kurs.

De understreker at det er godt å kjenne på frihetsfølelsen, og at de faktisk har muligheten til å kunne ta fri uten å måtte tenke på jobben. Samtidig vet de at frisørsalongen alltid åpen for kundene. Så dette er en løsning begge er svært fornøyde med, og de forteller at de utfyller hverandre med hver sine ferdigheter og kvaliteter. 

Generelt om leie av frisørstol

Frisører som leier stol eller betaler leie til frisørsalonger, er å anse som selvstendig næringsdrivende. Det betyr at de må opprette eget selskap, og beholder all inntekt for sin del av omsetningen.

Fordeler for frisøreier ved utleie er at en slipper unna pliktene som følger arbeidsgiveransvaret. Det gjelder arbeidsgiveravgift, permisjon- og sykepenger o.a sosiale utgifter.  

For frisørene som leier stolen er gjerne fordelen med ordningen at de kan tjene langt mer, sammenlignet med det å være ansatt. Samtidig har man også risikoen for å tjene mindre dersom man ikke får nok kunder. Jo større kundekrets og omsetning, desto høyere vil inntekten være.

En annen fordel vil være fleksibilitet, fordi frisøren kan styre arbeidstid og mengde i større grad. Ulempen kan være at du selv er ansvarlig og må sørge for ulike sykepenge-, forsikrings- og pensjonsordninger. Hvilke som er aktuelle vil være avhengig av hvilken selskapsform du oppretter enkeltpersonforetak eller aksjeselskap. Det kan du lese mer om i artikkelen Aksjeselskap eller enkeltpersonforetak – hva passer din frisørsalong?

Hva er riktig valg for deg?

Hvilken selskapsform som er mest riktig for deg, er det nødvendigvis ikke noe fasitsvar på. For mer info kan du se våre rådgivningstjenester eller ta kontakt med meg for rådgiving!

I tillegg til regnskapet gir jeg også økonomisk rådgiving som er tilpasset din salongs behov og ønske.

/Frisør-økonomen – Bente