Bilde av Stig Morten Nygård
Stig Morten Nygård Daglig leder smn@hagland.com 52 70 12 99 911 88 660
Line Våge Håvardsen Assisterende daglig leder / Statsautorisert regnskapsfører lvh@hagland.com 52 70 12 73 908 69 105
Besøksadresse Smedasundet 97B 5525 Haugesund
Postadresse Postboks 98     5501 Haugesund
Åpningstider Man-fre: 08-16
Kontakt oss - vi svarer deg raskt
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Kjenner du til forskjellene mellom aksjeselskap og enkeltpersonforetak?

Visste du at av alle frisørsalonger i Rogaland og Hordaland er det hele 80 % som har valgt å organisere selskapet sitt som et enkeltpersonforetak?

Dette skiller seg klart fra andre bransjer i Norge, der fordelingen av disse to selskapsformene er omtrent 50/50 (bisnode.no).

Frisør-økonomen – kjenner du til forskjellene mellom aksjeselskap og enkeltpersonforetak?

Sett deg inn i regelverket før du velger selskapsform

Et av de første valgene man må ta når man skal starte opp et selskap er hvilken selskapsform man skal velge. Aksjeselskap og enkeltpersonforetak er de mest vanlige, men hva skal man velge og hva er forskjellene?

Undersøkelser viser at mange ikke alltid foretar dette valget ut ifra et gjennomtenkt grunnlag. En årsak til dette er gjerne at en ikke har satt seg ordentlig inn i regelverket, og ikke vet hva de ulike selskapsformene innebærer. Det er heller ikke alltid like lett å få fullstendig oversikt over reglene for deg som er næringsdrivende.

Hva skiller disse to selskapsformene fra hverandre?

Hva er den mest riktige selskapsformen for din frisørsalong; aksjeselskap eller enkeltpersonforetak? Her er det ingen umiddelbare fasitsvar, du som bedriftseier må ta en helhetsvurdering basert på din frisørdrift. I den forbindelse anbefaler jeg deg å vurdere fordelene og ulempene innen regel- og lovverket mellom disse selskapsformene.

De mest sentrale ulikhetene mellom aksjeselskap og enkeltpersonforetak er:

  • Sosiale rettigheter: sykepenger, dagpenger og pensjon
  • Eierforhold
  • Økonomisk risiko

Innen sosiale rettigheter er det vesentlige forskjeller mellom selskapsformene. Dersom du driver enkeltpersonforetak blir du ansett som næringsdrivende og ikke ansatt, og du som eier har da ikke rett på dagpenger (ledighetstrygd). Dersom du driver aksjeselskap vil du som eier også anses som ansatt i eget selskap – noe som gir rett på dagpenger. 

I tillegg til dette er det også ulikheter når det gjelder sykepenger og pensjonsutbetalinger innenfor selskapsformene. Som selvstendig næringsdrivende har man rett til sykepenger kun fra 17. sykedag, og da med 75 % dekning. Dette i motsetning til arbeidstakere, som har 100 % dekning fra dag én. Dersom du ønsker bedre sykepengerettigheter kan du tegne ulike forsikringer.

Mer informasjon?

Ta gjerne kontakt med meg for mer informasjon om hvilken selskapsform som passer din frisørsalong best, eller les mer på valg av selskapsform

/Frisør-økonomen – Bente