Bilde av Stig Morten Nygård
Stig Morten Nygård Daglig leder smn@hagland.com 52 70 12 99 911 88 660
Line Våge Håvardsen Assisterende daglig leder / Statsautorisert regnskapsfører lvh@hagland.com 52 70 12 73 908 69 105
Besøksadresse Smedasundet 97B 5525 Haugesund
Postadresse Postboks 98     5501 Haugesund
Åpningstider Man-fre: 08-16
Kontakt oss - vi svarer deg raskt
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
Abonner på vårt nyhetsbrev
torsdag 3. juni av Stig Morten Nygård

Hvorfor trekkes det i lønn på feriepengeutbetalingen?

Juni er måneden for feriepenger for de fleste, og i den forbindelse er det ikke uvanlig at det dukker opp spørsmål. Ett av de vanligste spørsmålene vi får om feriepenger, handler om hvorfor det ofte trekkes i lønn når feriepengene utbetales.


Hovedpoenget med feriepenger er at de ansatte skal ha penger i ferien sin. Ferieloven gir rett til 4 uker + 1 dag, men mange har en ordning som gir dem 5 uker ferie.

I ferien skal de ansatte ikke ha lønn, men ha utbetalt feriepengene som ble opptjent året før ferieavviklingen. FP skal egentlig utbetales når de ansatte tar ut ferien. I praksis betaler de fleste ut FP i juni og trekker da samtidig de ansatte for lønn i samme måned. Hva avgjør om og hvor mye en ansatt skal trekkes?

De fleste beregner ferien ut fra 6 virkedager pr uke, altså inkludert lørdagen. 6 dager pr uke * 52 uker fordelt på 12 måneder gir da 26 virkedager pr måned i gjennomsnitt. 4 uker + 1 dag ferie tilsvarer da 25 virkedager, 6 * 4 + 1 = 25.

For de som har ferie etter ferieloven (4 uker + 1 dag) utbetales derfor feriepengene med et tillegg på 1/26 av månedslønn. Dette for å kompensere for at feriepengene (10,2% av bruttolønn) ikke dekker en hel måned.

For de som har 5 uker ferie, altså 30 virkedager ferie, får de utbetalt feriepenger og blir samtidig trukket for 4/26 av månedslønn. Dette grunnet at feriepengene (12% av bruttolønn) dekker mer enn en måned.

Trekk eller tillegg i lønn gjelder de som har avtale om månedslønn. De som har avtale om timelønn får utbetalt de timene de har jobbet i hver måned. Om bedriften da praktiserer utbetaling av feriepenger i juni, og de fleste timeansatte har ferie i juli vil de får utbetalt timelønn og feriepenger i juni og ingenting i juli.